4 Cărți pe care vreau să le citesc în această toamnă

În loc de un book haul, așa cum am văzut pe alte bloguri, am optat să scriu un scurt articol despre cărțile pe care vreau neapărat să le citesc în perioada următoare. Anul acesta am citit primele cărți ale unor serii care păreau interesante și volume primite pentru recenzie de la câțiva autori. Unele cărți au fost excelente, altele bune, iar câteva m-au dezamăgit. Acum, după ce am citit aproape toate cărțile primite, a venit timpul să întocmesc o mică listă de lecturi pentru această toamnă. Nu sunt noi apariții, însă mi s-a pus pata pe aceste patru cărți de ceva vreme și am așteptat cu mult entuziasm să le pot citi într-un final.

Mai jos voi menționa fiecare titlu, dar și motivul pentru care vreau să citesc volumele perspective.

*

Twentieth Century de Terry Deary, la fel ca restul seriei de cărți pentru copii Horrible Histories, relatează fapte și povestioare macabre sau scârboase din istorie, cu scopul de a-i distra și învăța pe copii istoria recentă sau îndepărtată a Angliei sau a lumii prin intermediul jocurilor și stilului plin de umor al autorului britanic. Deși aceste cărți se adresează cititorilor foarte tineri, eu ador această serie care mă amuză, mă relaxează și mă învață lucruri pe care nu le-am studiat niciodată la școală. Mă întreb ce lucruri noi voi afla despre fiecare decadă a secolului douăzeci?

The Mark of Zorro de  Johnston McCulley. După ce am frunzărit Zorro: Începe legenda de Isabel Allende, care m-a plictisit și dezamăgit deopotrivă, m-am gândit să citesc povestea originală a faimosului bandit din California. Dacă am început anul cu Zorro, firesc ar fi să îl termin tot cu el, nu-i așa?

Despre Băiatul cu pijamale în dungi de John Boyne am înțeles că este o carte sfâșietor de tristă despre cel de-al Doilea Război Mondial văzut prin ochii unui copil. Vă puteți închipui ceva mai dureros decât o astfel de perspectivă? Deși este o carte pentru copii, sunt sigură că povestea nu îi va lăsa indiferenți nici pe cititorii maturi. De când am citit trilogia The Lady of the Pier, tot mi-am dorit să mai citesc niște volume de ficțiune istorică, iar această carte mi-ar putea potoli setea de lectură în acest sens.

 

Munții înalți ai Portugaliei de Yann Martel se află printre cărțile menționate în sondajul postat cu ceva timp în urmă pe blog. Deși această carte nu prea a primit voturi, eu voi face o excepție de această dată și o voi alege înaintea Malalei pentru că îmi este dor de Lisabona, iar povestea mi-a trezit interesul în ultimul timp. Chiar sunt curioasă cum se vor lega toate misterele din această carte, a cărei acțiune are loc într-o țară care m-a fascinat prin frumusețea, istoria și muzica ei.

Deocamdată voi lăsa doar aceste cărți pe primele poziții ale listei mele de lecturi, deși sunt o sumedenie de alte titluri tentante, însă până le voi terima pe acestea, nu mă voi gândi mai departe.

Voi ce cărți ați citit din această listă? Cum vi s-au părut?

 

12 Replies to “4 Cărți pe care vreau să le citesc în această toamnă”

 1. Am citit doar ”Baiatul cu pijamale în dungi”. Nu stiu ce vrea sa citesc ”la liber”, spun asta pentru ca am cateva carti din categoria TBR, apoi am musai nevoie de ceva ce am cumparat acum ceva vreme. Sa ai lecturi minunate!

  1. Mersi mult; Anca. Dacă nu eşti sigură ce vrei să citeşti, încearcă metoda “try a chapter”, adică alegi 4-5 cărți care te-ar interesa, citeşti primul capitol al fiecărei cărțu şi vezi care te atrage. La mine a funcționat şi cred că o voi repeta la nevoie. Sper să-ți fie de folos. ☺

  1. La cărți mai vechi m-am gândit și eu când am scris acest articol. Simțeam nevoia să mai pun mâna și pe ceva din bibliotecă sau cloud pentru pura plăcere de a citi. Mersi, la fel și mă bucur că mi-ai vizitat blog-ul din nou. :*

 2. Lectură plăcută, iubita! Sper să nu te plictisească și acest ”Zorro” și abia aștept să aflu ce părere ai despre ”Băiatul cu pijamale în dungi”.

 3. Mie mi s-a părut dezamăgitoare Munții Înalți ai Portugaliei. Redau un pic din recenzia mea:
  Este de apreciat efortul de documentare pe care Yann Martel l-a depus în conturarea acestei naraţiuni, dar, dincolo de amănuntele istorice, acţiunea este cumva fadă. Oarecum mi-a lăsat impresia că scriitorul canadian a căutat un loc geografic care să i se pară destul de îndepărtat şi cu iz arhaic pentru a putea da viață unor întâmplări bizare, fără însă a reuși să capteze atmosfera lusitană.
  Sunt curioasă ție cum o să ți se pară.

  1. interesant, chiar sunt curioasă cum mi se va părea, mai ales că am vizitat Lisabona destul de recent. Mulțumesc pentru comentariu, chiar voi fi atentă la aspectele pe care le-ai enunțat aici atunci când voi citi cartea.

Leave a Reply