December Wrap-Up

Iată că au trecut și sărbătorile de iarnă, o perioadă a anului în care nu am citit foarte mult, însă nu puteam să sar peste acest wrap-up, atât timp cât am citit mai mult de o carte. Da, am citit doar două cărți în decembrie, însă eu mă declar mulțumită că am reușit să mă mai apropii puțin de genul fantastic, care nu mă prinde întotdeauna. Luând în considerare faptul că ambele romane vor avea o recenzie pe blog, în viitorul apropiat,  acum am scris doar câtva rânduri orientative pentru fiecare.

Pentru cine a citit articolul despre cele mai bune cărți citite în 2017, știe deja că mi-a plăcut la nebunie ntul lui Ahile de Madeline Miller. Eu am citit acest roman în original și cred că include tot ceea ce îmi place într-o poveste: de la caracterul intim al poveștii văzute prin prisma  personajului-narator Patrocle, care parcă îți relatează fiecre eveniment al vieții sale triste, ca unui prieten drag, la scenele realist descrise ale Războiului Troian, la povestea de dragoste plină de obstacole dintre Patrocle și Ahile, la evitarea, pe cât posibil, a cumplitei profeții, la lirismul scrisului care curge lin ca un cântec străvechi acompaniat de acordurile lirei. Dacă vă plac miturile grecești sau dacă vă este dor de Iliada, văzută dintr-o altă perspectivă, vă invit să citiți Cântul lui Ahile, pentru că merită fiecare secundă petrecută alături de personajele vestite ale vechii Ellade.

După această lectură extraordinară, care mi-a ajuns direct la suflet, n-am putut ieși din pornirea de a citi literatură fantastică, așa că am scos din bibliotecă volumul Harry Potter și piatra filosofală, scrisă de J.K. Rowling. Da, am ajuns în sfârșit la această serie citită și recomandată de toată lumea. Fără să intru în foarte multe detalii, pot spune că mi-a plăcut ce am citit: am savurat stilul și umorul englezesc al autoarei și conceptul de școală de magie, care nu cred că exista în perioada în care Rowling a scris primul volum. Harry și cei doi prieteni ai săi, Ron și Hermione sunt puși pe șotii și încearcă să iasă din tot felul de încurcături pentru a ajunge la piatra filosofală. Povestea este deosebită, traducerea este foarte bună, copiii au o minte brici, iar replicile lor sunt pe măsură. Eu cred că seria Harry Potter este potrivită cititorilor de toate vârstele, care încă mai cred în magie, lumi fantastice și, nu în ultimul rând, în prietenie.

Cam atât am avut de zis despre cărțile lunii decembrie. Mă bate gândul să postez recenzia la primul volum din Harry Potter chiar sâmbăta asta, pentru a-mi așterne mai bine gândurile despre această carte plină de magie și imaginar bogat.

Voi ce ați mai citit?

Leave a Reply