January Wrap-Up

Dragilor, astăzi voi vorbi despre cărțile pe care le-am citit în luna ianuarie. După ce am făcut o binemeritată pauză, am ales patru cărticele pentru a-mi reintra în ritm după sărbători. Am citit și savurat două cărți pentru copii, un ghid pentru scriitorii începători și un volum de haiku.

Prima cărticică citită în 2018 se intitulează Who Is J. K Rowling?, scrisă de Pam Pollack și Meg Belviso, o biografie a autoarei seriei Harry Potter, care trasează drumul lui Jo, de la copilăria ei modestă alături de părinții și sora ei, la fenomenul Harry Potter, care a dus-o pe culmile celebrității. Așa cum vă dați seama de pe copertă, această carte este adresată copiilor, care se pot bucura atât de informații inedite scrise pe înțelesul lor, cât și de ilustrații foarte frumoase, care ne introduc în povestea de succes a lui Rowling. Mie mi-a plăcut foarte mult această carte, pe careo recomand atât celor mici, cât și adulților.

A doua carte citită a fost Fiction Genres, scrisă de Marcy Kennedy, un ghid foarte scurt adresat, în principal, scriitorilor începători, în care autoarea explică genurile literare populare, pe care le împarte în subgenuri, și le face o prezentare succintă, dând și câteva exemple de cărți. Mă bucur că am citit acest ghid pentru că mi-a mai lămurit anumite aspecte referitoare la genurile și subgenuri literare, care îmi păreau destul de asemănătoare.

A treia carte citită a fost un volum de poezie tradițiinal-japoneză intitulată Lună și floare de prun, scrisă de cel mai cunoscut poet al Perioadei Edo, Matsuo Basho. Eu am primit această cărțulie cu mulți ani în urmă, însă am dat peste ea recent și m-am decis să o deschid. Haiku este un tip foarte interesant de poezie cu firmă fixă (trei versuri a câte 5, 7, 5 silabe) a cărei temă predilectă este natura. Deși a fost o experiență deosebită, pentru că fiecare poezie avea atașată o pictură japoneză superbă, haikuul nu este tocmai genul meu de poezie. Personal, îmi plac poeziie mai lungi sau catrenele ca în cazul rubaiurilor lui Omar Khayyam.

Și ultima carte citită în luna ianuarie a fost tot una adresată copiilor. Se pare că prima lună din 2018 a fost luna cărților mai scurte și ușoare, însă mi-au deschis apetitul pentru volume mai groase. După ce am citit în luna decembrie Cântul lui Ahile de Madeline Miller, care mi-a plăcut la nebunie, simțeam nevoia să mai intru puțin în universul Greciei Antice, așa că am ales Groovy Greeks de Terry Deary, din seria de cărți non-fictive pentru copii, Horrible Histories. În acest volum, vom descoperi lucruri mai mult sau mai puțin știute despre viața grecilor antici din Atena, zei, democrație, viața spartanilor, Războiul Troian, teatru și poezie, felul în care erau tratate femeile ș.a.m.d. Este o cărticică informativă și plină de umor britanic pentru copiii de toate vârstele.

Acesta a fost bilanțul meu pentru luna ianuarie. În februarie am început să citesc Aspecte ale romanului de E. M. Forster și Zece negri mititei/Crima din Orient Express de Agatha Christie, care îmi plac foarte mult.

[ Intrebare ]:

Voi ce cărți ați citit în ianuarie?

2 Comments Add yours

  1. Elena says:

    Câte un pic pentru fiecare, așa arată lista 🙂 Îmi place! Ianuarie a fost o lună bună și pentru mine. Mi-au rămas în minte două titluri la care s-ar putea să mă mai întorc: “Cortez” (Marius Constantinescu) și “The Picture of Dorian Gray” (Oscar Wilde). Le recomand cu drag.

    1. Așa este, a fost mai subțierl, dar satisfăcător pentru prima lună a anului. Frumoase cărți! Ar trebui să mă întorc și eu la Dorian și să-i fac o recenzie, pentru că mi-a plăcut foarte mult.

Leave a Reply