November Wrap Up

M-am gândit ca postarea de astăzi să fie un wrap up pentru că am citit mai multe cărți decât mă așteptam în această lună. Știu că aceste bilanțuri de lectură de la sfârșitul fiecărei luni sunt foarte populare, așa că am decis să aștern câteva rânduri cu impresiile mele generale despre cele patru cărți pe care le-am devorat în noiembrie. Nu sunt sigură dacă voi redacta un astfel de articol lunar, pentru că am perioade în care citesc mai greu sau mai puțin – depinde de starea mea sau de cartea aleasă – dar dacă vă plac astfel de postări, voi încerca să fac câte una când am perioade foarte bune de citit, cu lecturi interesante.

Despre Calea sângelui și-a inimii, scrisă de Oliviu Crâznic, voi spune doar că a fost o lectură perfectă pentru Halloween, și că, la o a doua citire, am înțeles mai bine poveștile, personajele și motivațiile lor, la fel ca simbolurile ascunse printre rânduri. Mai mult, fragmentul din Coșmarul îmi dă un imbold să cumpăr romanul pentru a desluși misterele acestei povești întunrcate, însă scrisă cu rafinament.

Deși inițial am vrut să citesc Munții înalți ai Portugaliei de Yann Martel, am preferat să explorez Rătăcitori prin Lisabona, scrisă de Philippe Besson, o carte diferită de tot ceea ce am citit pînă acum. Este vorba despre prietenia dintre doi francezi (Hélène și Mathieu) exilați la Lisabona, care se destăinuie unul celuilalt, descoperă capitala portugheză și învață să treacă peste suferință și doliu. Este o carte despre durere, vină, acceptare și chiar vindecare sufletească.

De câteva luni tot mi-am dorit să deschid niște cărți de ficțiune istorică și iată că în această lună am reușit să citesc, în sfârșit, Băiatul cu pijamale în dungi de John Boyne, o carte oarecum pentru copii, a cărei poveste se desfășoară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar noi vedem atrocitățile petrecute la Out-With prin ochii inocenți ai lui Bruno, fiul comandantului praspăt detașat în acel loc sinistru, plin de ură, suferință și  moarte. Este o poveste sfâșietoare al cărei final îți îngheață sângele în vene.

Iar după două cărți triste, aveam nevoie de o lectură ușoară pentru a-mi reîncărca bateriile mentale și sufletești epuizate. Din această cauză, am ales The Mark of Zorro, scrisă de Johnston McCulley, povestea faimosul bandit californian care se lupta cu autoritățile corupte ale vremii pentru a face dreptate oamenilor săraci și minorităților batjocorite și asuprite. Deși nu mi s-a părut a fi o capodoperă, mi-a plăcut ritmul dinamic al evenimentelor și anumite replici ale protagonistului, demne de notat și de reținut.

În final, am avut o lună foarte bună, în care am citit cărți deosebite, mai ales prin prisma subiectelor abordate, care te fac să te gândești la viață, moarte, adevăr și dreptate.

[ Întrebare]:

Voi ce ați citit în luna noiembrie?

Leave a Reply